Skip to content

Hoe je goede voornemens waarmaakt

GoedeVoornemensWaarmaken MakingResolutionsComeTrue CarinavanderKloet

Het nieuwe jaar is het perfecte moment om je doelen te stellen, maar het is vaak moeilijk om ze vol te houden. Hoe zorg je ervoor dat je dit jaar je voornemens daadwerkelijk waarmaakt? Het antwoord ligt in haalbare, motiverende en positieve stappen die je stap voor stap kunt nemen. In dit artikel geef ik je praktische tips die je helpen om je voornemens om te zetten in concrete actie, met focus op wat werkt. Laten we samen die eerste stap zetten!

1. Stel haalbare doelen: begin met kleine stapjes

In plaats van grote, vage doelen te stellen zoals “Ik wil afvallen” of “Ik wil gezonder leven”, is het effectiever om microveranderingen te maken. Dit zijn kleine, haalbare stappen die je makkelijk kunt integreren in je dagelijkse routine.

Kies 3 tot 4 microveranderingen die je wekelijks kunt implementeren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Elke dag 10 minuten wandelen, bijvoorbeeld na de lunch.
  • Iedere ochtend 1 glas water voor het ontbijt drinken.
  • Elke ochtend 5 minuten stretchoefeningen.
  • Voeg elke dag een nieuwe accessoire toe zoals een statement ketting of experimenteer met een nieuwe kleur.

Zodra je deze veranderingen hebt doorgevoerd en ze een vast onderdeel van je routine zijn geworden, kun je de volgende stap nemen 3 tot 4 microveranderingen invoeren.

Deze kleine veranderingen helpen je om je grotere doel op te splitsen in haalbare stappen. En zodra je gewend bent aan deze veranderingen, kun je ze steeds verder uitbreiden en integreren in je leven.

2. Formuleer motiverende doelen

Het is belangrijk dat je doelen echt resoneren met wie je bent en wat je wilt bereiken. Formuleer ze positief! In plaats van te zeggen: “Ik wil 10 kilo afvallen,” herformuleer je dit als: “Ik wil me fitter en energieker voelen.” Positieve doelen helpen je om je mindset te richten op succes, terwijl negatieve doelen, zoals “afvallen”, vaak gevoelens van tekortkoming met zich meebrengen.

Vraag jezelf af:

  • Waarom wil ik dit bereiken?
  • Wat maakt dat dit doel mijn hart sneller doet kloppen?
  • Wat zal het eindresultaat me brengen? Meer energie, zelfvertrouwen, of een gezonder lichaam?

Vraag jezelf af wat je diep van binnen echt drijft om dit doel te bereiken. Als je begrijpt waarom een doel belangrijk voor je is, zul je meer motivatie voelen om het na te streven. Dit helpt je om niet alleen door te zetten, maar om er echt voor te gaan!

3. Herken ongewenst gedrag en pas het aan

Het is cruciaal om te weten welk gedrag je doel in de weg staat. Als je bijvoorbeeld wilt stoppen met snoepen, is het belangrijk om te weten wanneer en waarom je in de verleiding komt om te snacken. Herken je deze momenten? Misschien is het rond 16:00 uur, wanneer je energie een dipje krijgt. Dit is het moment om een alternatief plan klaar te hebben.

Begin met een eenvoudige verandering, zoals het vervangen van een ongezonde snack door een vrucht of een handjevol noten. Het hoeft niet meteen moeilijk te zijn. Bouw het langzaam op en voeg steeds meer gezonde keuzes toe.

Beloon jezelf voor vooruitgang! De wijze keuze is vaak niet de fijnste op korte termijn, maar je zult merken dat je je veel beter voelt op de lange termijn. Stel een beloning in wanneer je bijvoorbeeld een week lang gezonde keuzes hebt gemaakt, zoals een ontspannende activiteit of een moment van rust.

4. Stel implementatie-intenties op

Een van de beste manieren om je voornemens waar te maken, is door concrete actieplannen te maken, ook wel bekend als implementatie-intenties. Dit betekent dat je precies vastlegt wat je gaat doen, wanneer en hoe.

Bijvoorbeeld:

  • Als ik om 16:00 uur zin heb in iets zoets, dan ga ik een glas water drinken en een gezonde snack pakken.
  • Als ik mijn 10 minuten wandelen ben vergeten in de ochtend, dan zet ik mijn telefoon een uur later op stil om een extra wandeling te maken na het werk.
  • Als ik weer hetzelfde draag en meer variatie zoek, dan combineer ik het met een ander item uit mijn kast of voeg ik een andere laag toe, zodat mijn look net iets anders voelt.

Stel ze direct op, om tegenslagen tegen te gaan. Door van tevoren na te denken over mogelijke obstakels en alternatieven te plannen, vergroot je je kans om vol te houden. Dit helpt je om direct actie te ondernemen wanneer je voor een uitdaging komt te staan.

5. Een actieplan maken: SMART en concreet

Wanneer je je doel hebt geherformuleerd, maak dan een SMART actieplan (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Stel voor jezelf een dagelijkse of wekelijkse routine op en volg je voortgang. Dit helpt je niet alleen om gefocust te blijven, maar het geeft je ook een gevoel van voldoening wanneer je elke stap afrondt.

Een voorbeeld: Als je je zelfvertrouwen wilt vergroten door een vernieuwde kledingstijl, stel dan als doel om elke week één nieuwe outfit uit te proberen die je zelfvertrouwen versterkt.

6. Jouw volgende stap

Nu is het tijd om in actie te komen. De grootste valkuil is wachten op het perfecte moment, maar dat perfecte moment komt misschien nooit. Begin vandaag met een microverandering die je meteen kunt implementeren. Start met een klein stapje en laat het momentum je verder helpen. Onthoud: elke kleine stap is er één dichter bij het bereiken van je doel. De sleutel is om vandaag al te beginnen. Zet de eerste stap en zie hoe je momentum opbouwt!

Ben je klaar om je doelen dit jaar daadwerkelijk waar te maken?

Laat me je helpen om je doelen concreet te maken. Stuur me een bericht en vertel me welke microverandering jij vandaag gaat implementeren. Samen kunnen we werken aan het behalen van je voornemens, stap voor stap!

Salon de Mode

Salon de Mode

Unieke mode, verborgen talenten, en een inspirerende ervaring – allemaal bij Salon de Mode.

11 - 14 April 2025
12:00 - 19:00
Amsterdam
Gratis

Salon de Mode

Salon de Mode

Unieke mode, verborgen talenten, en een inspirerende ervaring – allemaal bij Salon de Mode.

11 - 14 april 2025